RSS

Att skriva en baksidestext

04 Mar

När man är färdig med sin bok är det dags att hitta en lämplig baksidestext. Den ska väcka intresse och ge en fingervisning om vad texten handlar om. Dessutom ska den hållas föredömligt kort. Med tanke på att man kanske har skrivit en bok på flera hundra sidor så borde väl det där vara en baggis? Nix, ingenting kan vara mera fel. För den där löjligt korta texten visar sig nästan vara samma mastodontverk som boken i sig. Just baksidestexten ska locka till läsning och avslöja lite grand om innehållet. När man har alla detaljer i en bok inom sig kan det vara svårt att lyfta blicken och rikta den utåt för att lyckas sammanfatta det väsentliga.

Som författare vill man övertyga potentiella läsare om att boken är värd att läsas. Kanske blir man för ivrig i detta så man istället skriver på näsan om vad bokens budskap är. Den värsta fällan man kan gå i är nog att råka spoila handlingen i förväg och ge upplysningar om boken som borde ha väckts under läsningens gång istället.

Man ställs inför många frågor medan man knåpar ihop dessa gyllene rader. Ska man göra en sammanfattning och hur gör man det på några korta rader? Bör man ha ett utdrag och vilket är i så fall så pass slagkraftigt att det rymmer det man vill säga om sin bok? Vilka känslor vill man förmedla och vilka teman? Ska man låta baksidestexten sluta med en spännande fråga eller antydan om konflikt? Sådant brukar locka till vidare läsning. Även genren är viktig att nämna. Jag har också sett böcker där man lämnar utrymme för recensioner från pressen eller andra som har läst och tyckt till. En kort text om författaren och illustratören kan även finnas inbakat i baksidestexten. Ofta refereras då till tidigare verk som dessa har gjort eller om personen i fråga är känd för något annat utöver sitt författarskap.

Hur tänkte då jag kring min baksidestext? Jo jag ville ha med ett citat ur boken för att sätta stämningen direkt. Gärna något som var skrivet allitererande, alltså med bokstavsrim där orden bredvid varandra började på samma bokstav eftersom det var vanligt att fornordiska texter skrevs så. Inte minst Eddan kryllar av sådana (svärdet skiner, stenberg störta)  Jag ville också förmedla en stämning av mystik och fånga upp något från Heimdall/ Rig, eftersom han är den som inleder romanen. Baksidestexten kan ju faktiskt ses som en ”för-text” som kommer innan första kapitlet. Min sammanfattning av innehållet blev kortfattad. Eftersom det är första boken i en serie kände jag att jag ville ha med den upplysningen så ingen behövde läsa hela boken och efteråt sitta snopen och undra över varför den slutade som den gjorde.

Hur blev det då till sist? Här finns resultatet.

Annons
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 4 mars, 2014 i Läsare, Manus, Skrivande

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: